ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ-ΓΛΥΦΑ

6
.

.

.

.

.

.


.
.

.


- ΤΑ ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2011, ΩΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ” NATURA “

ΤΡΙΖΟΝΙΑ

Τα Τριζόνια είναι ένα καταπράσινο νησί στον Κορινθιακό κόλπο, το μοναδικό στην περιοχή κατοικήσιμο. Γεωγραφικά ανήκει στην Στερεά Ελλάδα, στο νομό Φωκίδος. Βρίσκεται μόλις 7 ναυτικά μίλια από την Πελοπόννησο και 240 χμ από την Αθήνα. Η κοντινή του απόσταση από την πρωτεύουσα, αλλά και την Πάτρα το καθιστά ιδανικό προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις μακριά από τη βουή της πόλης.
Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και μηχανάκια και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται οδικώς από την Αθήνα, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Από το Αντίρριο στον δρόμο προς την Ναύπακτο, στα 35 χμ βρίσκονται τα «Χάνια». Από εκεί φεύγουν καίκια που σας πάνε στο νησί μέσα σε 5 λεπτά.
Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, να ακολουθήσετε την έξοδο προς Θήβα και από εκεί μέσω Λιβαδειάς, Αράχωβας, Δελφών και Ιτέας να φτάσετε στα «Χάνια». Η χιλιομετρική απόσταση αυτής της διαδρομής υπολογίζεται στα 250 χμ.
Γύρω από το νησί υπάρχουν άλλα 3 μικρότερα, ακατοίκητα νησάκια, ο Αϊ – Γιάννης, το Πρασούδι και το Πλανέμι. Ενώ πολύ κοντά σε αυτό βρίσκονται μεγάλες και σημαντικές πόλεις όπως το Γαλαξίδι στα 35 χμ, η Ναύπακτος στα 20 χμ, οι Δελφοί 70 χμ από το νησί και το Μεσολόγγι στα 50 χμ.
Το άγνωστο, σε πολλούς, αυτό νησί διαθέτει ένα πανέμορφο φυσικό λιμάνι, προσωρινό αγκυροβόλι για πολυτελή σκάφη. Κατά μήκος του υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ για να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο που απλώνεται μπροστά σας. Μπορείτε να διαλέξετε μια από τις απάνεμες παραλίες του κόλπου για το μπάνιο σας ή την βραδινή σας βόλτα.
Στην περιοχή θα βρείτε αρκετά καταλύματα που προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις για μια ευχάριστη διαμονή, πάντα όμως σε απόλυτο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον.

- www.holidays.gr


ΔΙΑΜΟΝΗ

Δρύμνα (Τ/22660-71.204, www.drymna.gr). Βρίσκεται λίγο ψηλότερα από τη μαρίνα και έχει πολύ ωραία θέα και καταπράσινο κήπο. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και ένα γεύμα.
Τριζόνια beach (Τ/22660-71.563, www.trizoniabeachhotel.gr). Στο λιμάνι με θέα προς το δίαυλο και τα απέναντι παράλια της Φωκίδας. Ολα τα δωμάτια διαθέτουν κουζίνα και κλιματισμό. Από 60 ευρώ την υψηλή περίοδο.
Iasmos Boutique Hotel (Τ/22660-71.301, www.trizonia-iasmos.gr). Νεόκτιστο ξενοδοχείο, που στεγάζεται στην καρδιά του λιμανιού σε ένα κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Διαθέτει τέσσερα εξαιρετικά ευρύχωρα διαμερίσματα, άριστα επιπλωμένα με μεγάλα μπαλκόνια, που βλέπουν το λιμάνι και το δίαυλο. Από 70 ευρώ.

ΦΑΓΗΤΟ

• Στα Τριζόνια, στο λιμανάκι, θα βρείτε τις ψαροταβέρνες-εστιατόρια «Πόρτο Τριζόνια» (Τηλέφ/22660-71.229),

«Οστρια» (Τηλ/22660-71.228) και «Καλυψώ» (Τηλ/22660-71.235), με τα τραπεζάκια πάνω στην προβλήτα και ποικιλία μαγειρευτών φαγητών, αλλά και φρέσκο ψάρι. Στην ταβέρνα «Ποσειδών» (Τηλ/22660-71.391), που επίσης βρίσκεται στην προκυμαία του μικρού γραφικού λιμανιού, αξίζει να δοκιμάσετε χταπόδι κοκκινιστό και την κακαβιά της κυρίας Ιουλίας.
• Στέλιος (Γυρίσματα, Τηλ/22220-91.385, 6972-234.963). Εδώ θα έρθετε και για κατσικάκι στάμνας αλλά και για αστακομακαρονάδα με «ντόπιους» αστακούς και φρέσκο ψάρι σκυριανό, ψημένο σε φούρνο με ξύλα.
• Ταβέρνες επίσης θα βρείτε στη Γλυφάδα και στα Χάνια, ενώ στη Σπηλιά θα πάτε για φρέσκο ψάρι στην ομώνυμη ταβέρνα στην παραλία. Η οικογένεια που τη διαχειρίζεται έχει ιδιόκτητο καΐκι.
• Στην προκυμαία των Τριζονιών λειτουργεί το καφέ «Ιασμος» από το πρωί – για καφέ, παγωτό και το βράδυ για ποτό.



Τόπος λατρείας για τους κατόχους ιστιοπλοϊκών, αφού στο αγκυροβόλιο του μπορούν να ελιμενιστούν έως 120 σκάφη.

Τριζόνια Φωκίδας
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°22′1″N 22°4′22″E / 38.36694, 22.07278
.

Τριζόνια

Τα Τριζόνια από την εθνική οδό Αντιρίου-Άμφισσας

Πληροφορίες

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νομός Φωκίδας
Επίσημος πληθυσμός 156 (2001)
Έκταση 2,5 km²
Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού κόλπου με έκταση 2,5 Km2 και το μόνο κατοικημένο. Ανήκουν στον νομό Φωκίδας και υπάγονται στον δήμο Τολοφώνος. Ο πληθυσμός του νησιού είναι 82 κάτοικοι. Στο νησί έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό του χρώμα και το φυσικό του κάλλος ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων. Απέχει από την Αθήνα 240 χλμ. και από την Πάτρα 40 χλμ. Βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, απέναντι από τον οικισμό Γλυφάδα. Το ψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται σε ύψος 106 περίπου μέτρων από τη θάλασσα.

Το νησί είναι προσβάσιμο με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια.

Πορεία του πληθυσμού:[1]

Έτος 1940 1951 1961 1971 1981 1991 2001
Πληθ. 335 288 157 113 177 137 156
- Βικιπαίδεια
Τριζόνια
Τοποθεσία: Τριζόνια
Νομός: Φωκίδας
Στο βορειοδυτικό μέρος του Κορινθιακού κόλπου βρίσκεται σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών, που ανήκουν στο νομό Φωκίδας. Το μεγαλύτερο από αυτά, τα Τριζόνια, είναι και το μοναδικό που κατοικείται, από 250 κατοίκους.

Μπαίνοντας κανείς σε ένα μικρό καΐκι στην παραλία του χωριού Γλυφάδα, σε 5 λεπτά φτάνει στα καταπράσινα Τριζόνια. Μέσα σε 2 μόνο τετραγωνικά χιλιόμετρα γης χωράνε ελιές, αμπέλια, πεύκα, σκίνα και φραγκοσυκιές. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα ούτε μοτοσικλέτες, είναι ένας ιδανικός τόπος ξεκούρασης και ηρεμίας. Η πρόσβαση στις πολύ ωραίες παραλίες γίνονται με ξεκούραστη πεζοπορία, ή με βάρκα.

Πολλοί οι κάτοχοι σκαφών και ιστιοπλοϊκών που το επισκέπτονται, αφού το βαθύ λιμάνι του μπορεί να χωρέσει πολλά και μεγάλα πλοία.

Τα Τριζόνια είναι ένα μέρος που ελκύει περισσότερο νεαρά ζευγάρια, οικογένειες και «ερημίτες» που ενδιαφέρονται για ξεκούραση, ένα μέρος που περνάει κανείς τη μέρα του κάνοντας αναζωογονητικούς περίπατους, πίνοντας ουζάκι στα μικρά ταβερνάκια στο λιμάνι και ψαρεύοντας.

Σε αντίθεση με άλλα τα νησιά δεν προσφέρονται για επίσκεψη μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αποτελούν εξίσου ισχυρό πόλο έλξης τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη, καθώς προσφέρουν ηρεμία και μπορούν να λειτουργήσουν σαν βάση για εξορμήσεις στην Ναύπακτο, στο Γαλαξίδι ή στους Δελφούς.

Στα Τριζόνια υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ για να απολαύσει κανείς τοπικές σπεσιαλιτέ μαζί με το μαγευτικό τοπίο που απλώνεται μπροστά του.

Βασική έννοια του επισκέπτη για να απολαύσει αυτόν το μικρό παράδεισο, είναι να φροντίσει έγκαιρα να κλείσει δωμάτιο σε ένα από τα καταλύματα του νησιού. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να μείνει σε ένα από τα απέναντι παραθαλάσσια και επίσης πολύ γραφικά χωριά, τη Γλύφα, τα Χάνια ή τη Σπηλιά.

* ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ, ΟΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ (ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ), ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΖΟΝΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ.
http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2011/05/katalogos_ygrotopoi.pdf
.

 ΜΑΡΙΝΑ ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ - ΜΑΡΙΝΑ(η τελευταία πριν τη Ζάκυνθο)
-Στο βάθος ο ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΝΗΣΑΚΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ)

.





.